Łączna liczba wyświetleń

środa, 15 czerwca 2011

Kurczak w pomarańczach z kuskusem i migdałami


Składniki:


25 dag kuskusu, 4 pojedyncze filety z kurczaka, 200 ml gorącego bulionu, 2 łyżeczki octu, 2 pomarańcze,



 5 dag płatków migdałowych, 1/2 łyżki cynamonu, sól, pieprz, oliwa do smażenia

Wykonanie:


Kuskus zalać 400 ml wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem Gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Odstawić.



 Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Równomiernie oprószyć cynamonem i pieprzem. 


Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Usmażyć mięso. Przełożyć na talerz.


 Jedną pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. 


Zetrzeć skórkę. Przekroić na pół i wycisnąć sok. 


Na tłuszcz po smażeniu mięsa wlać bulion, ocet i sok z pomarańczy.


 Dodać 2 łyżki startej skórki. Gotować na małym ogniu ok. 6 minut, aż połowa płynu odparuje.


 Do sosu dodać mięso i pokrojoną w cząstki drugą pomarańczę. 


Wymieszać i jeszcze chwilę gotować.


 Na osobnej patelni prażyć płatki migdałów.


 Kuskus wymieszać i wraz z mięsem i owocami wyłożyć na talerze.


 Posypać płatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz