Łączna liczba wyświetleń

piątek, 27 maja 2011

Wiosenna zupa z rzeżuchy

Wiosenne, coraz cieplejsze dni to czas kolorowych surówek i sałatek oraz obiadów z owocową nutą. Ponieważ mięsa przygotowane na orientalny sposób i ze słodkimi sosami zyskują coraz większą popularność.

Składniki:


15 dag filetów z kurczaka, 2 łyżki kiełków sojowych, 4 szklanki bulionu drobiowego, 6-7 łyżek posiekanej rzeżuchy, łyżeczka soku z cytryny, pęczek posiekanej dymki, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka oleju sezamowego, 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Gotować w bulionie ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić. 

Pokroić w paski. We wrzącym bulionie zblanszować kiełki. Wyjąć i drobno pokroić. Do bulionu dodać sos sojowy i pieprz. Wsypać dymkę, doprowadzić do wrzenia. Do zupy dodać mięso, rzeżuchę i kiełki. Wlać olej sezamowy i dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz