Łączna liczba wyświetleń

piątek, 27 maja 2011

CIASTECZKA Z OWOCAMI

Składniki:


 60 dag mąki, 250 g masła, 3-4 surowe żółtka, pół szklanki śmietany, skórka z
jednej cytryny, pół łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:


 owoce ze słoika lub konfitur, piana z 3-4 białek, 20 dag cukru pudru,
 1 cukier wanilinowy

Wykonanie:

Posiekać nożem miękkie masło z przesianą mąką pszenną i sodą oczyszczoną.
 Żółtka utrzeć z cukrem i startą skórką
z cytryny na gładką masę, dodać śmietanę. Wyrobić ciasto, stopniowo dodając 
mąkę z masłem i sodą. Jeśli będzie 
zbyt gęste, można dodać 2-3 łyżki wody i dokładnie wyrobić. Przygotowane 
ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem rozwałkować ciasto dość cienko, nakłuwać widelcem i okrągłą 
foremką lub używając szklanki, wycinać krążki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Płaską blachę dopieczenia wysmarować tłuszczem lub
 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej krążki ciasta. Upiec do lekkiego
 zrumienienia i pozostawić na blasze.
Z białek, cukru pudru i cukru wanilinowego ubić mikserem sztywną pianę.
Wycisnąć pianę na krążki ciasteczek, środki pozostawiając wolne. Jeszcze raz na chwilę wstawić ciasteczka do piekarnika, aż piana się zapiecze i lekko zrumieni.
 Przed podaniem do środka każdego ciasteczka włożyć owoce z kompotu, na
 przykład wiśnie, świeże cząstki mandarynek lub dowolne, ale niezbyt rzadkie domowe konfitury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz