Składniki:
60 dag mąki, 250 g masła, 3-4 surowe żółtka, pół szklanki śmietany, skórka z
jednej cytryny, pół łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
owoce ze słoika lub konfitur, piana z 3-4 białek, 20 dag cukru pudru,
1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Posiekać nożem miękkie masło z przesianą mąką pszenną i sodą oczyszczoną.
Żółtka utrzeć z cukrem i startą skórką
z cytryny na gładką masę, dodać śmietanę. Wyrobić ciasto, stopniowo dodając
mąkę z masłem i sodą. Jeśli będzie
zbyt gęste, można dodać 2-3 łyżki wody i dokładnie wyrobić. Przygotowane
ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem rozwałkować ciasto dość cienko, nakłuwać widelcem i okrągłą
foremką lub używając szklanki, wycinać krążki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Płaską blachę dopieczenia wysmarować tłuszczem lub
wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej krążki ciasta. Upiec do lekkiego
zrumienienia i pozostawić na blasze.
Z białek, cukru pudru i cukru wanilinowego ubić mikserem sztywną pianę.
Wycisnąć pianę na krążki ciasteczek, środki pozostawiając wolne. Jeszcze raz na chwilę wstawić ciasteczka do piekarnika, aż piana się zapiecze i lekko zrumieni.
Przed podaniem do środka każdego ciasteczka włożyć owoce z kompotu, na
przykład wiśnie, świeże cząstki mandarynek lub dowolne, ale niezbyt rzadkie domowe konfitury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz