Łączna liczba wyświetleń

piątek, 27 maja 2011

Ravioli Lekkie drugie danie

Składniki: 
Ciasto: 
0,5 kg mąki, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, pół szklanki letniej wody
Farsz:
0,5 kg mielonego gotowanego lub duszonego mięsa, 0,5 kg liści botwiny, 5 dag żółtego sera, 2 łyżki oliwy, 1 jajko, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w ściereczkę i pozostawić na godzinę, aby "odpoczęło". W tym czasie przygotować nadzienie. Umyte liście botwiny drobno posiekać, poddusić na oliwie. W salaterce rozetrzeć ząbek czosnku, wbić jajko, dodać utarty ser, łyżkę oleju, mięso, uduszoną botwinkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Na stolnicy cienko rozwałkować połowę ciasta, układać małe porcje nadzienia w odległości 2 cm jedna od drugiej. Przykryć drugim plackiem, zagnieść brzegi i kółkiem do krajania faworków pokrajać na kawałki. Zagnieść małe pierożki. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzić, polać sosem pomidorowym lub mięsnym i posypać tartym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz