Łączna liczba wyświetleń

piątek, 27 maja 2011

PLACKI TRUSKAWKOWE

Składniki:
25 dag twarogu, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 3 jajka, 50 ml mleka, 1 torebka budyniu waniliowego, 8 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 60 dag truskawek, 1 łyżka cukru, 25 dag śmietany kremówki, 5 dag kremu czekoladowego, 2 łyżki oleju, 1 łyżka cukru pudru, kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie: 
Twaróg utrzeć na gładko z cukrem waniliowym, szczyptą soli, jajkami i mlekiem. Budyń wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy twarogowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić na kwadrans w chłodne miejsce. Truskawki umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, posypać cukrem, odstawić na kilka minut. Śmietanę lekko ubić z kremem czekoladowym, wstawić na kilka minut do lodówki. Mocno rozgrzać na patelni małą porcję oleju, smażyć na nim placki około dwóch minut z każdej strony na średnim ogniu. Zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem w rozgrzanym piekarniku. W ten sam sposób usmażyć pozostałe ciasto. Na cztery talerze przełożyć po trzy placki, posypać cukrem pudrem. Dodać porcję truskawek i odrobinę sosu czekoladowego. Pozostały sos przełożyć do sosjerki, podawać osobno. Gotowe danie udekorować listkami mięty. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz