Łączna liczba wyświetleń

piątek, 27 maja 2011

PYSZNE SZASZŁYKI

Składniki: 
60 dag schabu, 30 dag pomidorów, słodka papryka, 20 dag twarogu, sól, pieprz, 25 dag ryżu długoziarnistego, 1 cebula, 1 żółta papryka, 3 łyżki oleju, 3 łyżki lekko suszonego oregano, bazylii i tymianku, 5 dag śmietany kremówki, 1 ząbek czosnku, trochę posiekanej natki pietruszki i majeranku
Przygotowanie: 
Zagotować w rondlu pół litra osolonej wody. Do wrzątku wsypać ryż, gotować ok. 20 minut na średnim ogniu. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę oczyścić, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ opłukać, pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, również pokroić w kostkę. Kostki mięsa nadziewać na szpilki do szaszłyków. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Grillować. 
Na pięć minut przed końcem pieczenia przełożyć do ryżu paprykę i cebulę. Na końcu dodać pomidory pokrojone w kostkę, wymieszać, krótko podgrzać. Ryż z warzywami przyprawić na pikantnie solą, pieprzem, słodką papryką, suszonym oregano, tymiankiem oraz bazylią.
Przygotować dip czosnkowy: czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Twaróg wymieszać ze śmietaną i czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerze wyłożyć porcje ryżu z warzywami i gotowe szaszłyki. Dip czosnkowy przełożyć do miseczki, posypać posiekaną natką pietruszki i majerankiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz